FAWLTY TOWERS          

- den faktuelle side.....

 

Her er en lille side om en af mine absolutte favoritter blandt splittergale TV-serier, FAWLTY TOWERS.  Jeg vil her berette lidt om hvor og hvordan den er optaget i virkeligheden.
Selve det fiktive hotel som i serien hedder Fawlty Towers ligger i badebyen Torquay i det sydvestlige England, nærmere betegnet i Devon.

 

Idéen til serien

John Cleese og hans daværende kone Connie Booth (som spiller stuepigen Polly i serien) skulle i 1971 på privat overnatning i Torquay sammen med resten af holdet fra "Monthy Python" og indlogerede sig på det lokale Gleneagles Hotel. De skulle lave nogle optagelser til et afsnit af "Monty Pythons Flying Circus" i området omkring Torquay

Her fik de en ekstremt elendig og meget mærkværdig betjening af en bindegal hotelejer som hed Donald Sinclair. Han opførte sig ekstremt "Basil"-agtigt, mente bl.a. at Eric Idle's (fra Monthy Python) taske var en bombe og beklagede sig over hvordan Terry Gilliam (også fra Monthy Python) brugte sin kniv og gaffel når han spiste. Hele Monthy Python-holdet, på nær Cleese og Connie forlod hurtigt hotellet og indlogerede sig på det nærliggende Imperial Hotel.

Cleese tog en masse notater og gemte dem til senere brug.....

Dette inspirerede Cleese til serien. Flere journalister har forsøgt at få Donald Sinclair i tale, men hver gang uden held.

Som altid når vil taler film er der intet som er som man tror det er:

 

Fawlty Towers hed i virkeligheden Wooburn Grange

Huset som blev brugt til at være udendørs kulisse til Fawlty Towers hed Wooburn Grange og lå i Bourne End i Buckinghamshire nogle kilometer vest for London. Da man var færdig med at bruge det til optagelserne blev det omdannet til en meget fin natklub, som selvfølgelig hed "Basil's". Den lukkede efter en mindre brand. Husett har derefter været brugt som restaurant og faktisk også som et rigtigt hotel i nogle få år. I starten af 90'erne brændte WooBURN (!) Grange igen, denne gang nedbrændte huset så totalt og blev aldrig genopført. Kort tid efter blev bygningerne nedrevet.

Det nederste billede på denne side viser Wooburn Grange efter den sidste brand. Idag er der bygget nogle meget flotte boligblokke på stedet.

Som det fremgår af kortet over hotellets indretning passer rummene fra de indvendige optagelser af Fawlty's hotel ikke rigtigt til de ydre vægge på Wooburn Grange. Køkkenet har flere udbygninger bagtil som ikke findes når man ser huset udefra. Samtidigt passer antallet af vinduer på førstesalen ud mod gårdspladsen heller ikke med det antal værelser man ser indefra når der er optagelser fra
1 sal.

De øvrige 3 adresser på kortet længere oppe af denne side er steder i Londons nærmete omegn som blev brugt til få og ganske korte udeoptagelser til serien.

Iøvrigt fik John Cleese 1000 Pund (500 for at spille og 500 for at forfatte) for de første episoder midt i 70'erne. Betalingen blev så næsten tidoblet til de sidste episoder i 1979, her fik han sammenlagt 9000 pund for sine anstrengelser.

Til sammenligning fik Andrew Sachs (Manuel) 50 pund for de første og 1000 pund for de sidste episoder. Derudover modtag han iøvrigt 700 pund i erstatning for en alvorlig forbrænding af sine skuldre i afsnittet "The Germans".

Det absolut sidste afsnit af Fawlty Towers, "Basil The Rat", blev udsendt af BBC2 den 25 Oktober 1979
.

Fawlty Towers på amerikansk

I U.S.A  begyndte man i 1998 på optagelserne til en tro efterligning af "Fawlty Towers" som har fået navnet "Payne", efter navnet på den amerikanske "Basil". Man har for 1.2 millioner kroner fået adgang til John Cleese og Connie Booth's originale manuskripter.

Handlinger udspiller sig på et hotel i det nordlige Californien i et hotel som hedder "Whispering Pines". Der er kun optaget 8 episoder og intet tyder på at der kommer flere.....

Den niende episode ER optaget, men blev skrottet af TV-selskabet. Det første afsnit blev udsendt i USA den 15 Marts 1999.

 

FAWLTY LINKS:

The Unofficial Guide To Fawlty Towers

The Fawlty Site

Fawlty Towers Online

Fawlty Towers på Wikipedia

Falwty Towers er genfødt i Counter Strike!

The Fawlty Site - Wooburn Grange efter branden

Fawlty Towers Location Guide

The Global Guide - hvor lå Wooburn Grange?

Google Earth - link til alle Fawlty Towers lokationer (åbner i Google Earth)

Sybil vender tilbage til Fawlty Towers (BBC News 2006)

Tysk genindspilning af Fawlty Towers (BBC News 2000

Her ses hele det bindegale hold!

Et kort over de forskellige locations fra Fawlty Towers i Syd-England

The Gleneagles Hotel i Torquay i 1970

Det "ægte" Fawlty Towers som vi kender det

Woburn Grange fra forsiden - Fotograf Paul Marshall

Woburn Grange, forsiden og sidebygningen - Fotograf Paul Marshall

Woburn Grange fra bagsiden (som aldrig ses i TV-optagelserne) Fotograf Paul Marshall

Her ses Kirk Stacey's flotte tegning af Fawlty Tower's stueetage

Her ses Kirk Stacey's flotte tegning af Fawlty Tower's første sal

 

GALLERI MED BILLEDER FRA BRANDEN I WOOBURN GRANGE I 1991:

                       Billeder fra Wooburn Grange  taget af Marc Baudouin og Paul Jenner

 

 

Tilbage til TAXAFINN