Model af Simon Spies' villaer i Rungsted i størrelse 1/87

 

       
        
        
 

Den 16 April 1984 om formiddagen døde Simon Spies i sin villa på Dreyersvej i Rungsted, 62 år gammel. Husene blev i få år derefter beboet af hans kone Janni Spies og hendes forældre, men siden omkring 1986 stod husene tomme. Efter mange forgæves forsøg på at få dem solgt, blev de i 1995 revet ned til fordel for nogle iøvrigt meget flotte ældreboliger. Husene lå med front mod Strandvejen i første række mod vandet men med adresse på Dreyersvej, som løb bagved husene. Jeg har her bygget en model af husene, som Simon Spies købte i starten af 60'erne med 2 års mellemrum. For at kunne gå tørskoet mellem dem byggede han omkring 1965 en mindre svømmehal midt imellem dem. Der lå iøvrigt en atomsikret bunker under svømmehallen. 

 

Modellen på disse billeder er bygget i 1996 efter de originale tegninger som Hørsholm Kommune var så venlige at kopiere til mig. Modellen  er bygget i størrelse 1/87, det er det samme størrelsesforhold som Mærklin-modeltog. De biler du ser på modellen er da også biler beregnet til modeltog. Modellen er bygget i pap og er iøvrigt opbygget indvendigt med gulve. vægge og diverse trapper. To af bilerne på billederne er (næsten) magen til et par af Formandens biler. Den grønne Porsche 928 (både kaldet "Frøen og "Kermit") ejede han fra omkring 1976 til sin død, hvor den blev overgivet til hans sekretær Lene Christensen. Den store Mercedes var i virkeligheden en 600 Pullman, min model er dog en almindelig Mercedes som er forlænget.

 

Der findes næsten ingen billeder af husene i virkeligheden. Selvom Spies var en umådeligt medieglad og nærmest offentlig person, værnede han utroligt meget om sit privatliv og tillod ingen billeder fra husene. Han havde næsten dagligt besøg af journalister og andre mediefolk i husene, men han tillod dem altså næsten aldrig at tage billeder deoppe i det allerhelligste. Jeg har personligt fået lov at gennemgå  Se & Hør's fotoarkiv for at finde nogle billeder af husene, således at jeg kunne bygge dem så korrekt som muligt. Jeg fandt kun 6 billeder, og de var alle fra starten af 60'erne. Jeg videofilmede husene udvendigt og indvendigt inden jeg byggede dem, men det gav jo naturligvis intet indtryk af hvordan de så ud dengang de var beboede og møblerede. Der er link til videoen på YouTube længere ned af siden....

Har man lyst til at læse lidt om Simon Spies og hans meritter er der skrevet to meget interessante og morsomme bøger om hans liv. Den ene er skrevet af en fyr som hedder Yurij Moskvintin, den anden er skrevet af John Lindskog. I disse bøger kan man læse mange sjove historier om hvad den lynende intelligente og samtidigt bindegale Formand Spies gik og lavede af tossestreger.

Hvis bare væggene i disse huse kunne tale......

 

             

 

              

Herover ser du nogle meget dårlige fotokopier af nogle sjældne billeder fra Simon Spies´privatliv i Rungsted. Billederne har jeg i sin tid fået lov at fotokopiere i Se & Hør´s fotoarkiv, det var før almindelige mennesker legede med scanner.

 

           

Herover har vi så de originale tegninger fra Hørsholm Kommune over Spies´ villaer.

 

 

 

Her til sidst lige et par Spies relaterede links:

Omtale af denne side i Nyhedsavisen

Video på YouTube af husene kort for nedrivningen i 1993.

Fin stor biografi fra en Spansk radiostation på dansk

Simon Spies i Den Store Danske

Simon Spies på Kultur22

 

TaxaFinn 1998 / 2011

 

 

 

Tilbage til Forsiden