T Ø N D E R   C A M P I N G
e t  n o s t a l g i s k   t i l b a g e b l i k

 

Her ses bagsiden af kioskbygningen ved Tønder Camping i1958   Og her ses den så i 2003.....

Herover ser du 2 billeder af kioskbygningen ved den gamle Tønder Camping, det venstre billede er fra 1958 og det højre fra 2003.

 

Denne side handler udelukkende om Tønder Camping og Tønder by i "gamle" dage. Min hensigt er at forsøge at få lidt dybere kendskab til Campingpladsens forpagter gennem omkring 25 år Aage Snabe og pladsens historie iøvrigt. Ifølge venlige oplysninger fra Tønder Lokalhistoriske Forening åbnede pladsen i 1958, Tønder Friluftsbad åbnede den 10 juni 1951 og da var campingpladsen altså endnu ikke åbnet. Ifølge mine oplysninger var Aage Snabe Lejrchef fra pladsens åbning i 1958 til sin pensionering omkring 1980. 

Jeg har talt med mange lokale beboere i Tønder som har boet i byen i mange år, og det er påfaldende så få der overhovedet kender Aage Snabe. Han må have levet et meget anonymt og tilbagetrukket liv når han ikke bestyrede byens ellers så kendte campingplads. Det samme gælder hans kone Anni, som jo bestyrede byens friluftsbad i mindst 20 år. Jeg ville mene at to borgere i så markante og udadvendte stillinger i en så lille by, som Tønder jo især dengang var, burde have sat et større aftryk i byen. Men dette er ikke tilfældet, så jeg vil give dem et værdigt eftermæle her på denne lille mindeside om det gamle Tønder Camping.

Så må vi håbe de ikke sidder sammen oppe på en sky og sender vrede lyn ned efter mig....

 

CAMPINGPLADSEN

Som man kan se på luftbillederne herunder har Tønder Camping ikke altid set ud som idag. 

    

Herover ses t.v et luftfoto fra 1954, derefter en hjemmelavet grafisk tegning og t.h. et luftfoto fra 1966 der viser, hvordan den gamle oprindelige Tønder Camping så ud i midten af 60'erne.

 

Den oprindelige campingplads havde indkørsel ad Sønderport. For de historisk interesserede skal det måske lige nævnes, at vejen Sønderport er opkaldt efter den gamle byport ind til Tønder som lå længere oppe mod byen omkring ud for Uldgade. Det var en stråtækt bindingsværksbygning, bygget før 1586, ombygget i 1685 og nedrevet i 1850. Det var lige et lille trivialt historisk sidespring. Tilbage til de glade 60'ere...

Op ad Sønderport kom man til Kiosken med indskrivningen (af mange kaldet "Shoppen" dengang) lidt fremme på højre side af vejen. Lige overfor på venstre side af vejen lå en mindre teltplads og til højre efter Kiosken lå nedkørslen til en lidt større teltplads. Længere fremme til højre var nedkørslen til den sidste og største teltplads, som eksisterer den dag idag, bare med tilkørsel fra den anden ende af pladsen. Vi "faste" gæster som kom der hvert år, især op gennem 1960'erne, lå altid på den lille plads lige overfor Kiosken.

I forsommeren 1970 blev den lille teltplads foran den gamle kiosk på Sønderport nedlagt, da den store Tønderhal 2 skulle bygges (hallen havde været planlagt siden 1966 og åbnede ved årsskiftet 1970/71). Dette medførte desværre at mange af de faste gamle campister begyndte at falde fra, da det slet ikke var ligeså hyggeligt at ligge på de to andre pladser, langt fra kiosk og toiletter. De første omkring 10 år var de eneste toiletter på pladsen dem som fandtes på bagsiden af kioskbygningen på Sønderport. Omkring 1968 byggedes den "nye" toiletbygning på den plads som stadig bruges og omkring 1975 byggedes så den nuværende kiosk og indkørsel. Samtidigt nedlagdes også teltpladsen bagved den gamle kiosk, hvor vandrehjemmet blev bygget og Tønder Camping fik indkørsel fra Holmevej.

 

Familien fra Frederiksberg på pladsen foran kiosken 1965. Bemærk kaffen er klar i Madam Blå....  Aage med Inger foran kiosken 1966  Hygge i skyggen ved siden af "Shoppen" omkring 1968  Inger i Kiosken 1966  Anni og Aage Snabe får blomster i 1965  

Herover ses et par stemningsfulde billeder fra forpladsen foran den gamle kiosk på Tønder Camping omkring 1965. Den unge dame på billedet indefra kiosken hed Inger og arbejdede for Åge Snabe i nogle år midt i 60'erne. Endeligt til højre et sjældent billede af Anni og Åge Snabe sammen, også omkring 1965.

 

AAGE SNABE

Tønder Campings Lejrchef op gennem 60'erne og 70'erne Aage Snabe var en regulær hyggeonkel og hvert år vi ankom efter den lange tur fra Hovedstaden i vores lille Renault med campingvognen på slæb, var der altid kram, sodavand og varm velkomst fra ham. Han elskede at drysse rundt hos de faste gæster og hygge sig, naturligvis kom der ofte en kop kaffe på klapbordet når Snabe (som han altid blev kaldt) kom forbi.

Du kan læse en længere historie om det at være campist i Tønder i gamle dage HER.

Aage Molbech Snabe blev født den 18 oktober 1910 i Brørup og var gift med Anni, som du kan læse mere om længere nede af siden. Han døde den 22 december 1986 og var oprindeligt bager og arbejdede, ihvertfald under krigen, som mesterlærling hos Vor Bager - Thorvald Petersen i Tønder og har også selv drevet et mejeriudsalg på Strukcs Alle sidst i 1940erne. Han blev omkring 1950 ansat som måleraflæser i Tønder Kommune og blev bademester sammen med fru Anni på det nye Tønder Friluftsbad i en kort periode efter indvielsen den 10 juni 1951. Derefter bestyrede han så endeligt campingpladsen hele sommeren efter dennes åbning i slutningen af 50'erne til han blev pensioneret omkring 1980. Aage Snabe arbejdede i 60erne om vinteren i Radioforretningen på hjørnet af Vestergade og Allegade. 

Aage Snabe blev altså pensioneret omkring 1980 og var altså lejrchef under hele Tønder Campings store udbygning og ombygning op gennem 70'erne. Han savnede dog den gamle hyggelige plads voldsomt efter ombygningen men nød naturligvis de mange forbedrede faciliteter den nye plads kunne tilbyde både personalet og gæsterne. Han døde fredsommeligt en decemberdag i 1986, hvor han havde været ude at gå sig en formiddagstur. Han ville derefter have sig en middagslur, men da Anni ville vække ham til frokost var han gået bort mens han sov. Han blev 76 år gammel. Du kan læse hans nekrolog nederst på denne side. Hans forældre hed Niels Kristian Christensen Snabe (8. april 1872 - 20. februar 1942) og Mathilde Molbech (8. januar 1873 – 15. september 1955). De blev gift d. 13. november 1894, fik i alt 6 børn sammen mellem 1895 og 1910 og levede på gården Lundgård ved Brørup. 

 

Nekrolog over Aage Snabe fra en ukendt lokalavis kort efter hans død den 22/12-1986:

 

 

ANNI SNABE

Du kan læse mere om Anni Snabe på min nye lille side om Tønder Friluftsbad HER

 

Aage Snabe foran den "nye" nuværende kiosk i 1977 kort tid før hans pensionering omkring 1980.  Her ser vi både Anni og Aage sammen foran den nye kiosk i 1977  Aages Snabes Simca 1500 foran kiosken 1977  Anni Snabe foran hendes og Aages hus på Sdr. Landevej 2 i 1989  Anni og Aages Snabes hus foran Tønder Friluftsbad blev revet ned kort tid efter Annis død midt i 90'erne....  

Herover ses Aage og Anni Snabe foran den "nye" kiosk på Tønder Camping i 1977. På billedet i midten fra samme sted ses Åges lyseblå Simca, som han bl.a. brugte til at køre rundt på pladsen og tømme skraldespande med. Det næste billede viser Anni Snabe foran privatboligen på Sdr. Landevej 2 i 1989, da undertegnede med familie var på besøg. Det sidste billede viser hele huset kort før nedrivningen i slutningen af 1990'erne.

 

 

Jeg havde selv fornøjelsen at besøge Aage og Anni flere gange i 80'erne og senere Anni alene i 90'erne efter deres pensionering i deres private bolig oppe foran Tønder Friluftsbad på Sønder Landevej 2, hvor de begge tydeligt nød deres otium. Det lille hyggelige hus blev kort efter Annis død (desværre) revet ned i slutningen af 90'erne, for at give plads til flere parkeringspladser foran Tønderhallerne. Men i deres mange erhvervsaktive år for Tønder Kommune, har de da begge haft det skønt og nemt, ved at kunne spadsere til deres respektive arbejdspladser på Tønder Camping og Tønder Friluftsbad på under 2 minutter. Det glæder da i det mindste mit sentimentale sind, at deres hjem gennem en menneskealder først blev jævnet med jorden efter deres død.

Jeg er iøvrigt fra København og lå  på pladsen med min familie hver sommer fra ca. 1962 til 1974, men kommer stadig i Tønder hvert år. Hvis du var blandt de fastliggende campinggæster i den periode eller kender nogen som var det, vil jeg meget gerne høre fra dig. 
Billeder fra det "gamle" Tønder Camping (især fra før 1960) er stadigvæk meget  velkomne i min postkasse, det samme gælder hvis nogen ved  mere præcist hvornår pladsen blev indviet og flyttet, har flere data om Aage og Anni Snabe eller har andre relevante informationer du mener hører til på denne side.

Herunder er der links til mine gallerier med billeder fra Tønder Camping, blandt andet med nogle "nye" billeder, som jeg har fået tilsendt fra nogle gæster fra pladsen dengang. De havde set siden her og sendte dem derefter til mig, herligt! Endeligt er der ligeledes et link til min egen lille beretning om hvordan en sølle københavnerknægt oplevede de skønne sommerferier i Tønder........

 

 

 

 

Se GAMLE billeder fra Tønder Camping her

Se NYERE billeder (2003 - 2008) fra Tønder og Tønder Camping her

Se NYE billeder fra en nattevandring i Tønder fra 2003 her

Her er min historie om Tønder Camping i gamle dage

 

Tønder Campings hjemmeside

Tønder Turistkontor

 

 

 

 

 

TAXAFINN 1999 / 2009

Siden er sidst opdateret den 09. april 2013

 

Tilbage til Forsiden